SOSYAL FOBİNİN BAŞARI İLE DANSI

21.yy.da Sosyal fobi; toplumda en sık görülen duygu düşünce ve davranış kısır döngüsüdür. Yapılan son araştırmalarda göstermiştir ki her sekiz kişiden birinde “SOSYAL FOBİ” vardır.

NEDİR SOSYAL FOBİ?
İnsanların sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu endişesi duyması, performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirilme ve küçük düşme korkusunun yaşanması gibi belirtiler veren bir duygu durum bozukluğudur.

“DUYGU GELMEDEN DAVRANIŞ GELMEZ”
Bireylerden duygu gelmeden davranış gelmez ve bizler istesek de istemesek de duygularımızla muhatap olmak zorundayız.

TÜRKİYE’DE BİR İLK “NLP DAP” MODELİ
NLP Uzman Eğitimci, Siyasi Koç, Yazar ve NLP Uzmanları Dernek Başkanı Mustafa KILINÇ tarafından başlatılan “NLP DAP” Modeli ile sosyal fobik öğrencilerin başarılı olmasının kapıları açılıyor.
Neden NLP DAP Modeli: Ülkemizde her sekiz kişiden birinde Sosyal Fobi davranışından payını alan büyük çoğunluğu öğrencilerde görülen Sosyal fobi davranış kalıpları çocuklarımızın “Başarılı olmasını” “Kendilerine güvenmelerini” engelliyor. Yaşam yolculuğunda güçlü, başarılı ve sevgi(ilişki) dolu olmalarını, başarılarının hazzında mahrum kalmalarını sağlayan
“SOSYAL FOBİ” duygu, düşünce ve davranışı ortadan kaldırmak için Türkiye’ de ilk kez “Nlp Dap Modeli” ni başlatan Mustafa KILINÇ oldukça iddialı.

“ANNE VE BABALAR DİKKAT! ÇOCUĞUNUZ SOSYAL FOBİK ADAYI OLMASIN”

SOSYAL FOBİK ÖĞRENCİLER:
•Genellikle konuşmaya başlayamazlar
•İletişimde oldukları kişilerin gözlerine bakamazlar
•Soruların cevaplarını bildikleri halde cevap vermekten çekinirler.
•Arkadaş çevrelerine asla “HAYIR” diyemezler
•Ya hep ya hiç yaklaşımlarına sahiptirler.

OLUMSUZ DÜŞÜNCE ŞABLONLARI
Beyinlerindeki düşünce kodları:
•Başarısızlık korkusu
•Reddedilme korkusu
•Ya hep ya hiç
•Başkaları Ne der?
•Rezil olmak, Komik duruma düşmek, onaylanmamak vb.
•Temel düşünce şablonlarına hakimdirler.

SOSYAL FOBİNİN ORTAYA ÇIKMASINDA EN ÖNEMLİ ETKEN “ÖZGÜVEN” EKSİKLİĞİ
Sosyal fobilerin belirtilerini anlatan KILINÇ, şöyle devam etti; Sosyal fobinin görülme durumu dünyaya gelindiği andan, yedi yaşına kadar olan süreçte gizlidir. Yani bu dönemde anne ve babaların çocuklarına vermiş oldukları “özgüven” yatırımlarıyla ilgilidir. Geçmiş yaşantısında özgüvene sahip olanlar, kendini tanıyanlar, düşünce, duygu ve davranışlarının dengesini kuranlar sosyal fobi tanımazlar.
Sosyal fobi, reddedilmeye duyarlı ve başkalarının üzerinde olumlu izlenim bırakma arzusu duyanlar, utangaç ve çekingen olanlar, mükemmeliyetçi olanlar, kendine güvenmeyenler, “ya yapamazsam – keşke” gibi içsel diyalogu güçlü olanlar, kendini yeterli hissetmeyenler, sürekli onaylanma ve taktir bekleyenlerde görülür.

“NLP DAP” MODELİ İLE NELER SAĞLANIYOR
Mustafa KILINÇ; Türkiye’de ilk defa uygulamaya başladığı “NLP DAP” modeliyle insanları oluşturan Düşünce + Duygu + Davranış bütünlüğünde çalıştığını belirtiyor.
Çocuklarda sosyal fobinin sıklıklar okul fobisi, sınav korkusu veya başka çocuklar tarafından gülünç bulunma duygusu olarak kendini gösterdiğinin altını çiziyor

PERFORMANS DEĞERLENDİRME
Sosyal fobik öğrenciler performansın değerlendirilmesi korkusu oldukça yüksektir. Bu durumda olan öğrenciler;
•Öğrenciler Sınavlarını yarıda kesebilir.
•Çok çalışmalarına rağmen sınav sonuçları diğerlerine göre daha düşüktür.
•Mülakat ve sözlülerde başarısız olurlar.
•Öğrencilerde özellikle performansın değerlendirilmesi korkusu; öğrencilerin kendi davranışlarına yoğunlaşmasına, sosyal ortamlarda kendilerini ele verebilecek.
•TİTREME, KIZARMA, TERLEME, SES KISILMASI, MİDE BULANTISI ile BİLGİLERİN YAZIYA veya İFADEYE DÖKÜLMEMESİNE YOL AÇMAKTADIR.

SOSYAL FOBİK ÖĞRENCİLERDE DİKKAT EKSİKLİĞİ VE KONSANTRASYON SORUNU
Sosyal fobik öğrenciler tamamen kendilerine odaklı olduklarından başarının önündeki en büyük engellerden olan dikkat eksikliği ve konsantrasyon sorunları yakalarını bırakmaz.

“NASIL NLP DAP MODELİ”
Nlp Dap programında etkin beyin kullanımı ile DÜŞÜNCE+DUYGU ve DAVRANIŞ programları uygulanmaktadır.

NLP DAP ‘ da HİPNOZ, TERAPİ VE İLAÇ YOK
Nlp Dap Modeli bir tedavi yöntemi değil bir eğitim sürecidir.
Program uygulama aşamasında Hipnoz, Terapi ve herhangi bir İLAÇ uygulaması yoktur.
Kişiyi sadece içinde bulunduğu “Sosyal Fobik” durumdan değil geleceğe hazırlamayı hedeflemektedir.
Nlp Dap Modeli’nin Temel Hedefi: Geleceğin gençlik modelini oluşturmaktır.
Bu kapsamda, Düşünce kalıpları, duygu davranışları, inanç sistemi, özgüven ve rahatlık sağlama noktasında programlama yapılmaktadır. Hiç başarısız olmamış başarı stratejilerini, hedef belirlemeyi, eyleme geçmeyi, esnek ve özgüvenli olmayı sağlayan bir çalışma bütünüdür.
“Nlp Dap Modeli” Programına katılan öğrencilerde; Başkaları ne der?
Başarısızlık korkusu, özgüven eksikliği, eleştirilme ve onaylanma korkuları, “Ben Bilinci” ve insanları harekete geçiren inanç eksikliği, dikkat eksikliği, odaklanama sorunları, tembellik ve eleştirel içsel sesten kurtulurlar.

SOSYAL FOBİNİN CAN SİMİDİ
Sosyal fobinin temelinde “Özgüven” yatar. İnsanlar düşündükleri kadar güçlü inandıkları kadar değerlidir.21 yy.da NLP(Neuro Linguistic Programming) teknikleri ile insanların yaşam yolculuğunda sıkıntı çekmesine, huzursuz, korkulu ve çekingen olmasına, iş ve okul hayatındaki başarısızlığa etki eden Sosyal Fobi’ye NLP teknikleriyle çözüm sunulmaktadır.

GERÇEK ÇÖZÜM “BEYİNDEKİ BORKOD DEĞİŞİMİ”
İnsanları harekete geçiren engelleyen duygularıdır. Duyguların kodları ise beynimizdeki düşünce şifrelerinde gizlidir. Bireylerde düşünce, duygu ve davranış ayrılmaz bir bütündür. Başaramayacağına, sakin olamayacağına, kendini yeterli görmeyen bireye yapılacak tek şey bu davranış kalıpların oluşumunu sağlayan Barkodları değiştirmektir. Okulda sınıf arkadaşları ile konuşamayan bir öğrenci düşünce-duygu ve davranış barkodlarında NLP Teknikleriyle yaptığımız değişim sonucu televizyonda canlı yayın programına katılma cesaretini sergilemiştir. İnsanları sınırlayan ve engelleyen tek şey yine kendileridir. NLP ile bunu tersine çevirip bireylerin yaşam yolculuğunda güçlü, başarılı ve sevgi dolu olmalarını sağlamanın hazzını yaşıyoruz.

“Yaşam yolculuğunda her şey niyetin saflığı, iradenin odağı, karakterinizin kalitesi ve farkındalığınızın seviyesine bağlıdır.”
MUSTAFA KILINÇ

Basında Dap