" Bir gün bir kadın yolda yürürken önündeki çukuru görmedi ve içine düştü. Korku ve çaresizlik içinde ne yapacağını bilmiyordu. Bağırmaya başladı, öleceğini sanıyordu. O oradan çıkmaya çalışırken, ona yardımcı bir el uzandı ve onu çukurdan çıkardı.
İkinci günde yine aynı çukura düştü. Bu sefer ne kadar bağırdıysa, kimse yardımına yetişmedi, kisa zaman içinde sakin olmaya başladı. Çukurun yapısını inceledi ve türlü türlü zahmetlerle içinden kendi çıkmayı başardı.
Üçüncü günde o yoldan yürüdüğünde, aynı çukura düştü. Önceki uğraşıların sonucunda çukurdan daha hızlı çıkmayı başardı.
Dördüncü günde o yolu kullanınca, çukurun farkına vardı ve etrafından dolandı.
Beşinci günde farklı bir yol kullandı. " - Nosrat Pesseschkian -
Doğumumuzla başlayıp ile vereceğimiz son nefsimizin arasındaki zaman, bizim hayat yolculuğumuzdur. Farklı araçlarla çok değişken arazilerde ilerlediğimiz bir öğrenme yolculuğudur, aynı zamanda.
Yüzleştiğimiz ve çözdüğümüz her sorun bizi daha tecrübeli ve üretebildiğimiz başarılı çözümler sayesinde güçlü ve özgüvenli kılar.
Onun için kapıyı çalan bir sorunu bizim rahatımızı bozacak bir düşman , veya altında ezilecek bir kaya gibi anlamlandırmaktansa, ' BEYNİNİZİN YARATICILIK VE ÇÖZÜM ÜRETME YETENEĞİNİ AÇIĞA ÇIKARTMA FIRSATI ' olarak görebilirsiniz, ya da ' CESARET VE GÜÇ KAZANMA FIRSATI ' olarak da tanımlayabilirsiniz. ' ' YENİ STRATEJİLER GELİŞTİREBİLECEĞİNİZ BİR OYUN ' olarak da görebilirsiniz.
Sorunlar, hayatın öğrenme yolculuğuda hep var olacaktır. Üzerinden tırmanmanız gereken bir kaya olabilir, vahşi sularda dengede tutmanız gereken bir bot da, yerle ilişkiniz kesildiğinde, sağlam iniş yapabilmek için olan bir ağırlık da olabilir. Daha onlarca örnek sıralayabilirsiniz.
Her ne olursa olsun, lütfen kendinize bir iyilik yapın ve ' o ' sorununuza nasıl bir isim verdiğinize çok dikkat edin. ' Onu ' nasıl tanımlıyorsunuz? Bu nedir? Sizin ona verdiğiniz isimle ' onu ' başarılı bir şekilde çözebilme yakalayabilirsiniz, başarısız olup, çözemeyebilirsiniz de.
Bu ne demek?
Sizin tanımlama şekliniz bilinçaltınızı yönlendirir. ' Benim üzerimde kaya kadar ağır bir sorun var, diyenleri hiç gözlemlediniz mi? Omuzları çökük, yorgun, ezilmiş, isteksiz bir halleri vardır. Siz sorununuzu sırtınızda ağır bir kaya olarak imgelerseniz, kolay gelsin ! Bilinçaltınız sizin emrinize uyar ve ezilmiş bir şekilde bekler, hiç birşey de yapmaz. Ben de onun yerinde olsam, hiç bir şey yapmam - sorunumu imgeleme şekli benim zaten etkisiz olduğumu hissettirdi.
Oysa, kişilerin imgeleme şeklini yine kendileri oluştururlar, bilincinde olmadan yaparlar bunu. Ondan sonra savaş meydanlarında, kayaların altında, savunmasız bir kurban olarak, .... Kısacası bir savaş filmini andıracak şekilde sahneler üretirler beyinlerinde.
Onun için bir daha herhangi bir sorunla karşılaştığınızda - küçük bir sorundan başlayın, lütfen - benim sözlerimi hatırlayın ve bu soruna beyninizde nasıl bir tanımlama verdiğinizi inceleyin. Eğer yukarıdaki örneklerden veya daha aşırısı varsa, ona yeni bir bakış açısı bulmaya çalışın.
Bilinçaltınızı cesaretlendirin ki, sizin LEHİNİZE çalışsın:
' Herşeyi yolunda, herşeyi kontrolümde ' , ' Her yerde her zaman aşarılı çözümler üretiyorum ' , buna benzer, olumlu ve güçlü tanımlamalar sizi ilerletecek, başarılı çözüm üreten bir insan haline getirecektir. Kitapçılarda veya internette güzel olumlamalar bulabilirsiniz. Buna biraz zaman ayırmanızı tavsiye ederim. Sizi en çok ateşleyeni veya kalbinize dokunanı seçin, o anda doğru olan odur mutlaka. Her zamanki gibi tabi ki başta önemli olan kural, istemediğinizi değil, istediğinizi dile getirmektir.
Size sorunları çözme oyununda bol mizahla birlikte yeni farkındalıklar kazanmanızı diliyorum.
Muhteşem bir hafta yaşamanız dileklerimle,
Sevgiyle kalın...
Yazar: Aysel Çiçek