Paylaşılan Vizyona Sahip Olmak ’Yeniden Doğuş’

“Çalışanlarınızın ‘sizin isteklerinizi yapma’ derecesi oyununuza ne kadar sarıldıklarına bağlıdır. Oyununuza ne ölçüde sarıldıkları da onlara değil, sizin oyununuzu onlara hangi biçimde anlattığınıza bağlıdır.”

“M.Kılınç”

Potansiyeli ortaya çıkararak verimliliği arttırır: Liderin paylaşılan bir vizyon oluşturması, örgütün her seviyesindeki çalışanların bu vizyonu benimseyerek, sahip oldukları potansiyeli aynı hedef üzerinde odaklamalarını sağlayacaktır. Çalışanların potansiyelinin belli bir yönde ortaya çıkarılması, verimliliği arttıracaktır. Maslow, yüksek verimliliğe sahip ekipleri incelediğinde, bunların en önemli özelliğinin ortak bir amaç ve vizyon olduğunu saptamıştır. Maslow’ a göre ortak bir vizyona sahip ekiplerde çalışanlar, görevleri ile son derece güçlü bir şekilde özdeşleşmektedirler. Öyle ki çalışanların görevini göz önünde bulundurmadan onların gerçek kişiliğini tanımlamak mümkün olmamaktadır. 

Çalışanların örgüte bakışını değiştirerek ortaklık duygusu yaratır ve güven sağlar:
Paylaşılan bir vizyona sahip örgütte, insanların iş yerine olan bakışları değişir. Vizyon sayesinde “onların şirketi” anlayışı “bizim şirketimiz” anlayışına dönüşür. Az önce birbirine güvensizlik duymuş insanlar, paylaşılan vizyonla birlikte çalışmaya yönelterek ortak bir kimlik duygusu yaratır. Bir örgütün paylaşılan amaç duygusu, vizyonu ve çalışma değerleri ortaklığın en temel unsurlarıdır.

Risk almayı ve denemeyi teşvik eder: Herman Miller’ in başkanı Ed Simon, bunu şu şekilde ifade etmektedir: “Bir vizyona daldığınızda, ne yapılması gerektiğini bilirsiniz. Ama çoğu kez nasıl yapacağınızı bilemezsiniz. Sizi sonuca ulaştıracağını düşündüğünüz için bir denemeye girersiniz. Deneme sonuç vermez. Yeni girdiler, yeni veriler. Yön değiştirir ve başka bir deneme yaparsınız. Her şey bir denemedir. Ama ortada bir belirsizlik yoktur. Bunu niye yaptığınız tamamen açıktır. İnsanlar, ‘bunun sonuca götüreceğini bana garanti et’ demezler. Herkes bilir ki garanti yoktur.”

Yine de insanlar bu işe kendini vermiştir.

Yazar: NLP Lideri Mustafa Kılınç

Mustafa Kılınç Şifreleri