Gözler Beyin Bağlantılıdır.
Yaşam yolculuğunda ilerlerken “Göz” lerimizin nöro bağlantılı olduğunu bilmeniz ve iletişimde bulunduğumuz kişi veya kişilerin “Göz” hareketlerini (Bakış yönlerini) algılamamız iletişimde istediğimiz sonucu almamızı sağlar. Bugüne kadar bizlere “Gözler Kalbin Aynasıdır” yalan söylemez onlar denildi. Tabii ki bizde inandık. Oysaki gerçek hiçte böyle değil. Çünkü gerçekte “Göz” ler kalbimizin değil “Beynimizin” aynası. Yalanı ve doğruyu size onlar söyler. Hem de %110 garantili bir şekilde.
Siz, konuşurken, yazarken ve düşünürken gözlerimiz sağa, sola, yukarıya, aşağıya, kulak hizasına doğru hareket eder. Bunların gelişi güzel hareketler olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Siz daha konuşmaya başlamadan önce “düşüncelerinizle” ilişkili olarak gözleriniz harekete geçer.
“Sevmek birbirine bakmak değil, birlikte aynı yöne bakmaktır.”
A. Saint Exupery
Göz hareketleri bilinçsizce yapılır ve kişi bunun farkında değildir. Kişileri bilinçli olarak konuşurken kendi göz hareketlerini takip etmek isterlerse, bunda başarılı olma ihtimali pek yüksek değildir. Göz hareketleri en çok bir başkası gözlemlenirken yararlı bir ipucu olmaktadır. Kişilerin sola doğru bakması; zihninde bir düşünceyi hatırladığını, sağa doğru bakması ise bir şeyi tasarladığını göstermektedir.
Karşınızdaki kadın ya da erkeğin konuşurken;
- Yukarıya doğru bakması -> Görsel bir kişi olduğunu
- Sağ – Sol yan (kulak hizasına) doğru bakması -> İşitsel bir kişi olduğunu
- Aşağıya doğru bakması -> Dokunsal bir kişi olduğunu ya da içsel bir konuşma yaptığını işaret eder.
Sizlerle karşınızdaki kişilerin “Ne düşündüklerini”, “hangi tip kişiliğe sahip olduklarını” size karşı “dürüst” olup olmadıklarını sağlamanızı sağlayacak “Göz” hareketlerinin anlam ve şekillerini paylaşacağım. Tablo ve sırlar sağ elini kullanan kişiler için geçerlidir? Peki, ya karşıdaki kişi “Sol” elini kullanıyorsa ne yapacağım? Verdiğim tablonun tam tersi durum sol elini kullanan kişiler içindir.
“Küçük noktalar büyük farklılıkların oluşumuna hizmet eder.”
“Mustafa Kılınç”
Yazar: NLP Lideri Mustafa Kılınç