Evlilik programları kurmaca

Gündüz kuşağının dört bir yanının evlilik programlarıyla dolu olduğunu söyleyen Kılınç, “Bu programların çoğu tamamen reyting uğruna, kurmaca ile yapılıyor" dedi.

Evlilik programları kurmaca

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Prof. Dr. İlhan Yerlikaya başkanlığındaki RTÜK üyelerini kabulünde gündeme gelen evlilik programlarına sert eleştirilerde bulunarak, "Bunlara izdivaç da dememek lazım, bunlar aile kültürüne zarar veriyor. Kapalı bir paravanın ardından yapılan pazarlıkla aile kurulmaz. Bunlar bizim aile kültürümüze uygun değil" şeklindeki açıklamasına Kişisel Gelişim Uzmanı Kılınç’tan destek geldi. Çoğu ulusal kanalda aynı formatta ekrana gelen evlilik programlarının toplum üzerindeki etkisini, kadın-erkek arasındaki ilişkilere etkisini anlatan NLP Uzmanı Mustafa Kılınç, bu programlara sürekli konuk olarak katılan psikologların da bu oyuna kurban gitmemesi gerektiğinin altını çizdi.

NLP Uzmanları Dernek Başkanı görevini de yürüten Mustafa Kılınç'ın evlilik programlarıyla ilgili STAR'a yaptığı açıklamalar şöyle:

TAMAMEN KURMACA

"Gündüz kuşağının dört bir yanı evlilik programlarıyla dolu. Nereye baksanız seviyenin düşük, reyting ve reklamların yüklü olduğu ‘her şey bahane evlilik programları şahane’ programlarını görüyoruz.

Programa katılanlara baktığınızda içler acısı tablo ile karşılaşıyoruz. Kendilerine olan saygılarını kaybetmiş olmaları yetmezmiş gibi izleyiciye olan saygıları da yok. İnanın çoğu tamamen reyting uğruna, kurmaca ile yapılıyor. Gerçekçi olmadığını her halinden çok rahatlıkla anlamak mümkün. Türk gelenek ve göreneklerinin silindiği, ahlâk kavramının anlamını yitirdiği talip olmanın şartlarında; Kimileri kapalı paravanın arkasında, kimileri karşılıklı olarak kriter sıralaması, özellik sorgulamaları ile eşini seçmeye çalışıyor. Aile ve mutlu geleceğe giden yol şartlardan oluşmaz.

AJANS GÖNDERİYOR

TV ekranlarında yer alan programlar kadın-erkek ilişkiler, evlilik kurumu, evlilik öncesinde aranan maddi şartlar ve beklentilerin sunulması toplum geleceği açısından bakıldığında olumsuz örneklerin oluşumuna hizmet ediyor. Programa katılan gerçek ya da Cast Ajansı oyuncularının kurmaca davranışları, bazı adaylara kamera arkasında kurgulanan davranış kalıplarının sunulması, tutarsızlık ve olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.”

Basında Dap