NLP lideri Mustafa KILINÇ ; ülkemizin içinde bulunduğu deprem ve sel felaketlerinin tüm insanları olumsuz yönde etkilediğinin altını çizerek şöyle diyor…
06.02.2023 ülkemiz için kara bir sabaha uyandığı , yüreklerin derinden yandığı , nice canlarımızın gittiği , çaresizliğin , acizliğin , organize olamamanın , beceriksiz kifayetsiz bir işleyişin olduğu , güçlü söylemlerle ortaya çıkan eylemlerin hiç uyuşmadığı , afetlerde bile emir verme bozulmuş algılarını görmenin , yaşamanın üzüntüsü içerisindeyim.
‘’ÜLKECE TRAVMAYIZ’’
Travma nedir? Biliyor musunuz. Zihinsel algılarınızın çaresiz kaldığı , beklenmedik durum , olay vb. karşısındaki ‘’DON KAL’’ halinizdir. İnsan beyni ‘’hayatta kalma içgüdüsü’’ kapsamında üç şekilde tepki verir.
‘’SAVAŞ – KAÇ – DON KAL’’ TEPKİSİ
Beynimiz içinde bulunduğumuz durumlara savaş , kaç ya da donkal tepkisi verir. Bu kaçınılmaz bir ––gerçekliktir. Elbette ; Depremzede insanlarımızda travma güçlü ve derin iken , televizyon ekranlarında izleyen ve çaresiz kalan bireylerde de travma söz konusudur. Durum hepimiz için acı bir gerçek ; ancak asıl acı olan tarafını milletçe gözden kaçırıyoruz.
‘’ORMANA BAKARKEN AĞAÇLARI UNUTTUK’’
Tüm travmalarımıza , çaresizliğimize rağmen yaşam tekerleği dönmeye devam ediyor. Bu tekerleğin en önemli bölümünü geleceğine yön vermeye çalışan ‘’LGS-YKS-KPSS , vb.’’ sınavlara hazırlanan gençlerimiz oluşturuyor…
‘’EĞİTİMDE EŞİTLİK İLKESİ NEREDE’’
Sınava girecek öğrencilerimize ‘’12.sınıf 2.dönem ‘’ konularından sınavda muafsınız demek yeterli mi? Bu travmayı yaşamış soğuk , çadırda , aynı ortamda kaybettiklerinin , çaresizliğin ortasında sınava hazırlanmak nasıl kolay ve mümkün olacak? Bu çocuklarımızın yaklaşan sınav süreci öncesinde ‘’travmatik’’ barkodlardan özgürleşmesi ve başarılı olabilmeleri için neler yapılmalı konusu çok önemlidir.
Öncelikle yapılması gereken şeyler öğrencilerimizin travmalarına ilişkin sorular sormaktan uzak durun.
Geçmiş konuların tekrar tekrar konuşulması mevcut sorunlardan kurtulma yerine daha çok travmatik durumu güçlendirir.
Travmatik durumlardaki en temel kritik ‘’duygularda özgür kalmaktır’’ travmatik olayın duygusunda özgünleşmek sorunun güç kaynağını çözer.
‘’SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLERİMİZ NELER YAPABİLİR?’’
Öncelikle içinde bulunduğumuz durumun farkında ve kabulünde olarak işe başlamalıyız.
Acımız , kayıplarımız , çok büyük bunu kabul etmek içimizdeki alevin korunu söndürmeye başlar
Kendimizi olayın travmatik düşünce , sesler ve duygular boyutunda yakaladığımızda gözlerinizi yukarıya doğru (gökyüzüne , tavana) kaldırın.’’2-3’’dk boyunca bakın. Bu arada nefesinizin ağzınızdan gitmesine izin verin.
Kendinizi kötü hissetiğinizde ; elinizi göbeğinizin altına bırakın ve sadece elimizi ve nefesinizi izleyin. Olumsuz duyguların dağılması başlayacaktır.
Gelecek artık ‘’senin avuçlarının içinde’’ geleceğin beklentinizin resmini çizin. Nasıl çizdiğinizin önemi yok. Çöp adam gibi bile çizebilirsiniz.
Geleceğinizin resmini , sesini ve duygularını içinizde büyütmek sizi kurtuluşa götürecek en önemli güçtür. Bunu deneyinleyin lütfen. Sonuçların işinize yarayacağından eminim.
Bunlar öğrenci ve bireylerimizin kendi kendilerine yapabilecekleri basit ancak etkili yöntemler. Profesyonel bilinçaltı uzmanları olarak bizlere imkan vediğinizde sonuçlar çok daha olumlu ve harika olur diyen KILINÇ ; Böylece öğrencilerimizin uzun yıllar taşıyacakları travma etkileri ortadan kalkacak ve sınavlardaki başarılı olma oranları yükselecektir. Yaşam yolculuğunda ‘’1 yıl’’ uzun bir süredir ve bu çocuklarımızın buna hakkı var öyle değil mi? Bu konu hepimizin üzerinde düşünmeye değer verceği bir konudur.
MUSTAFA KILINÇ